Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sajtó

2010.03.27

KALOCSAI NÉPLAP 2010. 03. 27.

 

Átadták a géderlaki Szent László Általános Iskolát

 

2010. március 19-e nevezetes nap volt minden géderlaki ember életében. Ezen a napon adták át a gyönyörűen felújított iskola épületét. Az átadást ünnepi műsor előzte meg a Faluházban. A Himnusz és Noé Barbara 8. osztályos tanuló
„Himnusz az emberhez” című szavalata után ünnepi
beszédek hangzottak el.

Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere, a Duna-menti Közoktatási Társulás gesztora köszöntötte először az egybegyűlteket. Említést tett arról, hogy Géderlak község önkormányzatával együtt „Óvodák, iskolák infrastrukturális fejlesztése” címmel pályázatot nyújtottak be, mely sikerrel járt. Így Géderlak 20 millió forintot kapott iskolafelújításra, mely szeptember első napjaiban kezdődött és november 30-án fejeződött be, a KALO-BAU Kft. jóvoltából. Őszintén gratulált a község vezetőinek és a kivitelezőnek.

Beszédével emelte az ünnep hangulatát dr. Balogh László, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Majd Sill László, Géderlak polgármestere részletesen ismertette az iskolán végzett átalakítási munkálatokat. Csak néhány közülük: nyílászáró-csere, akadálymentesítés, hőszigetelés, álmennyezet, új burkolatok, fűtés-víz-villany korszerűsítés.

Köszönetét fejezte ki a pályázati lehetőségért, támogatásokért.

 

 

Végül Katonáné Kovács Krisztina tagintézmény-vezető mondott köszönetet, azért, hogy egy szép, felújított iskolában tanulhatnak tovább a diákok. Említést tett arról is, hogy az új iskola új nevet is felvett. Falunk és templomunk védőszentjéről nevezték el Szent László Általános Iskolának. Beszéde végén ígéretet tett a tanulók, szülők és pedagógusok nevében arra, hogy az iskolát értékkel töltik meg, a létrehozott szépre, jóra vigyázni fognak.

Ezután a 4., 5. és 8. osztályos gyerekek szívvel-lélekkel és nagy szorgalommal készült előadására került sor. A tartalomból: 1. Pillanatképek kedves falunkról (kivetítőn láthatták), mely alatt „Ezt a földet választottam” című Republic dal szólt. 2.Táncos produkció a „Légy jó mindhalálig” című musicalből 3. Intelmek 1936-ból, melyek örökéletűek. Néhány közülük:

– Tanulj szorgalmasan, mert az életben tudás nélkül nem boldogulsz! Képezd és műveld magad akkor is, ha az iskolát elhagyod!

– Szeresd a falut, amelyben élsz! Rosszat ne mondj róla!

– Gondolj hálásan tanítóidra! Ők a legnemesebb, de a legnehezebb munkát végzik. Neked is kincset adtak.

Az iskolások műsorát Bodocz László tanár úr szólóéneke zárta, aki a „Szabadság vándorai” című dalt adta elő, Süveges György zongorakíséretével.

A faluházi ünnepség a Géderlaki Hagyományőrző Népi Együttes műsorával fejeződött be, mely igen nagy tetszést aratott a közönség soraiban.

A nemzetiszínű szalag átvágásával történt meg az új iskola átadása. A sok érdeklődő alig várta, hogy megnézhesse e korszerű és valóban igényesen felújított épületet.

„Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.” (Einstein)

Úgy gondolom, hogy ez Géderlakon sikerült.

Kiss Lászlóné


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.